Legislatie si autoritati

Cadrul legal

Principalele acte normative care reglementeaza procesul de organizare si de participare la procedurile de achizitie publica sunt:

OUG nr. 34 din 19/04/2006
Versiune actualizata la data de 02/07/2010, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii modificata si completata prin OUG 76 din 2010.

HG nr. 925 din 19/07/2006
Versiune actualizata la data de 27/07/2009 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, modificata si completata cu HG nr. 834 din 2009.

Intreg pachetul legislativ care sta la baza procesului de organizare si participare la procedurile de achizitie publica se gaseste pe site-ul ANRMAP: http://www.anrmap.ro/legislatie.



Autoritatile de reglemntare

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)

Rolul ANRMAP este de a monitoriza si controla modul in care autoritatile publice in calitate de autoritati contractante, organizeaza si deruleaza procedurile de achizitie publica, cu respectarea prevederilor legale. De anul trecut, intra in atributiile ANRMAP inclusiv avizarea documentatiei de atribuire pregatita de autoritatea contractanta inainte ca aceasta sa o faca publica ofertantilor.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC)

Rolul CNSC este de a primi si de a analiza contestatiile la procedurile de achizitie publica formulate de catre potentialii ofertanti, care constata nereguli in documentatia de atribuire a unei licitatii. Orice agent economic poate analiza documentatia de atribuire disponibila public prin intermediul SEAP si poate formula contestatii privind cerintele documentatiei de atribuire daca prin aceste cerinte se ingradeste liberul acces la procedura de ofertare.

CNSC are obligatia de a lua act de contestatiile astfel formulate si de a solicita autoritatii contractante solutionarea neregulilor semnalate de o maniera agreata de catre CNSC. In cazul in care autoritatea contractanta nu este capabila sa solutioneze probelemele ridicate in contestatie, CNSC poate dispune inclusiv anularea procedurii de ahcizitie publica in cauza.

Sistemul Electronic de Achitii Publice (SEAP)

SEAP este o platforma on-line prin intermediul careia autoritatile contractante organizeaza procedurile de achizitie publica si le aduc la cunostinta potentialilor ofertanti. Orice agent economic se poate inscrie in SEAP in mod gratuit, acest lucru fiind obligatoriu daca firma este interesata sa oferteze in cadrul unor proceduri de achizitie publica on-line.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu